Vitaminas A
Vitamino A formos - retinolis, retinilo acetatas, retinilo palmitatas, beta karotenas. Tai grupė riebaluose tirpstančių panašios cheminės struktūros medžiagų, iš kurių svarbiausia – retinolis. Vitamino A provitaminas – beta karotinas, iš kurio kepenyse gaminamas vitaminas A.
Vitamino A nauda (pagal Europos Maisto Saugos Agentūrą):
- Vitaminas A padeda palaikyti normalią geležies apykaitą.
- Vitaminas A padeda palaikyti normalią gleivinių būklę.
- Vitaminas A padeda palaikyti normalią odos būklę.
- Vitaminas A padeda išsaugoti normalų regėjimą.
- Vitaminas A padeda palaikyti normalią imuninės sistemos veiklą.
- Vitaminas A atlieka tam tikrą funkciją ląstelių specializacijoje.
Esant vitamino A trūkumui lūžineja nagai, plaukai praranda blizgesį, pablogėja odos būklė, atsiranda spuogų, opelių burnoje, pablogėja regėjimas prieblandoje, atsiranda nuovargis, anemija, susilpnėja imunitetas.
Svarbu žinoti, kad vitamino A perdozavimas gali būti labai žalingas. Požymiai: virškinimo sutrikimas, pykinimas, vėmimas, regos sutrikimai, svaigulio priepuoliai, nekoordinuoti judesiai. Rekomenduojama paros dozė 800 µg vitamino A.
Naturaliai vitamino A yra žuvų taukuose, kepenyse (menkės, jaučio), pieno produktuose (svieste, grietinėlėje, grietinėje, fermentiniame sūryje), kiaušinio tryniuose, morkose, moliūguose, pomidoruose, kopūstuose, špinatuose, brokoliuose, salotose, abrikosuose.