Prekių kategorijos
Prekių kategorijos>
PAGALBA / UŽSAKYMAI
Partneriai

        

            

     

       

Kava - jos žala bei nauda

Kava - jos žala bei nauda

Kiekvieną rytą neatsisakome kavos puodelio. Štai keletas kavos savybių, kurios turi tiek naudos, tiek ir žalos. 

Nauda: 

  1. Kava didina protinius sugebėjimus. Tyrimai rodo, kad kofeinas gali pakelti nuotaiką, pagerinti reakciją, atmintį, budrumą ir kognityvinę (pažinimo) smegenų funkciją.
  2. Kava gali padėti deginti riebalus ir gerina fizinius sugebėjimus. Kofeinas spartina medžiagų apykaitą ir riebiųjų rūgščių oksidaciją. Du skirtingi metatyrimai nustatė, kad kofeinas didina fizines galimybes vidutiniškai apie 11 - 12 proc.
  3. Kava gali drastiškai sumažinti II-ojo tipo diabeto riziką. Tyrimai rodo, kad vartojantys kavą diabeto riziką sumažina nuo 23 proc. iki 67 proc. Manoma, kad kava gal ir mažina riziką, bet pagrindinė priežastis išlieka mityba, tai gal nuo jos ir pradėkime. Tyrimai buvo stebimieji - t.y. nustatytos koreliacijos, o ne veikimo mechanizmas. 

Žala: 

  1. Kofeinas kelia streso hormonų kiekį, kurie sukelia kortizolio ir insulino kiekį. Atsiranda prasta savijauta.
  2. Pripratimas prie kofeino mažina jautrumą insulinui, tada ląstelės neadekvačiai reaguoja į cukrų kraujyje. Aukštas cukraus kiekis didina kraujotakos ligų riziką.
  3. Nefiltruota kava turi daugiausiai antioksidantų, tačiau iš jos į organizmą patenka diterpenai, kurie siejami su aukštu cholesterolio bei trigliceridų lygiu.

Tad gerkite kavą saikingai. Gražios Jums dienos!